Κυριακή, 22 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονική παγίδα στα ανασφάλιστα - Πρόστιμα για έσοδα στις ασφαλιστικέςΗ ραγδαία αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα μας που οφείλεται κυρίως στην οικονομική αδυναμία πολλών ιδιοκτητών να πληρώσουν την υποχρεωτική από το νόμο κάλυψη για αστική ευθύνη έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Το επικουρικό κεφάλαιο που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα σε περίπτωση εμπλοκής με ανασφάλιστο όχημα έχει συσσωρευμένες ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.  Από την άλλη πολλοί οδηγοί σε συνεργασία με τους ασφαλιστές τους, στήνουν κομπίνα υπογράφοντας ασφαλιστήριο με προγενέστερη ημερομηνία από το ατύχημα ώστε να αποζημιωθούν ενώ κυκλοφορούσαν ανασφάλιστοι.
Το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζουν ηλεκτρονική τσιμπίδα για τους ανασφάλιστους καθώς και αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τους παραβάτες. Όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ εντοπιστούν να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι θα πληρώνουν παράβολο 250 ευρώ, και θα πρέπει να προχωρήσουν στη σύναψη ασφαλιστήριου συμβολαίου μέσα σε οκτώ ημέρες. Όσοι δεν συμμορφωθούν μέσα στο οκταήμερο, θα τιμωρούνται στη συνέχεια με επιπλέον χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες.
Για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα συγκεντρώνει και θα διασταυρώνει στοιχεία από τα αρχεία, τα οποία τηρούν το Κέντρο Πληροφοριών όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα ασφαλισμένα οχήματα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα κυκλοφορούντα οχήματα και οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα 250 εκατομμύριων ευρώ κάθε χρόνο στις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ το Δημόσιο θα εισπράττει τα παράβολα αλλά και τους φόρους επί των ασφαλίστρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου