Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Σκληρά μέτρα για τα Ανασφάλιστα ΟχήματαΣτους 700.000 ανέρχονται οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, των οποίων οι πινακίδες δεν έχουν κατατεθεί, σύμφωνα με τα τελευταία διασταυρωμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που ξεκινά “σαφάρι” για να επιβάλει πρόστιμα που φτάνουν ως και τα 750 ευρώ, καθώς και άλλες διοικητικές κυρώσεις.

Όπως προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων, 250.000 περίπου είναι τα ανασφάλιστα Ι.Χ., ενώ στις 320.000 ανέρχονται τα ανασφάλιστα δίκυκλα. Σημαντικός είναι επίσης και ο αριθμός των ανασφάλιστων φορτηγών ιδιωτικής χρήσης, που υπολογίζονται στις 120.000, ενώ μεταξύ των επαγγελματικών οχημάτων που φέρονται να κυκλοφορούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη περιλαμβάνονται και 1.800 περίπου ταξί.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους κατόχους, ως εξής:

1. Διοικητικές κυρώσεις:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.

• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

• Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

2. Ποινικές κυρώσεις:

• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Πριν από την επιβολή του προστίμου η διαδικασία προβλέπει την αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητηρίου, βάσει του οποίου θα τον καλεί να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ. Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δε συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου