Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Αλλαγές στη Φορολογία αυτοκινήτων


Ποιοι φόροι επηρεάζονται και πως

Τέλη κυκλοφορίας: Θα υπολογίζονται με βάση την εμπορική αξία του αυτοκινήτου (υπάρχει αυτόματος υπολογισμός μέσω ασφαλιστικών εταιρειών) 
Τέλος ταξινόμησης: Σήμερα μαζί με την προ φόρων αξία του οχήματος υπολογίζεται και ο κυβισμός.
Τεκμήριο διαβίωσης. Σήμερα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα του οχήματος.

Παράλληλα σημαντική αλλαγή αναμένεται και σε ό,τι αφορά στην επιβάρυνση από τον ΦΠΑ που αναμένεται να αλλάξει το πολύ ως το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι αναζητείται η χρυσή τομή καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά δεν είναι δυνατό να πληρώνει κανείς τα διπλάσια τέλη για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αλλά μικρής αξίας σε σχέση με έναν ιδιοκτήτη αυτοκινήτου 1.800 κυβικών γνωστής μάρκας και με εμπορική αξία πολλαπλάσια εκείνου των 2.000 κυβικών.

Οι έξι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο


1. Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι’ αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.
2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. 
3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».
4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.
5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.
6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους). 


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου