Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Σωστή Θέση ΟδήγησηςΣωστή Θέση Οδήγησης
Σωστή θέση οδήγησης σημαίνει πλήρης έλεγχος, δυνατότητα κινήσεων χεριών και ποδιών, άνεση και γενικότερα δέσιμο του ανθρώπου με τη μηχανή. 

- Μόλις καθίσουμε στη θέση του οδηγού, πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις (ανάλογα με τις δυνατότητες που μας δίνει το αυτοκίνητο και το σωματότυπό μας) που θα φέρουν τα πεντάλ και το τιμόνι, αλλά και τον επιλογέα ταχυτήτων, στη σωστή απόσταση από τα άκρα μας.
Ένας καλός τρόπος ελέγχου αυτού του μέτρου, είναι να μπορούμε άνετα να πατάμε ως το τέρμα του πεντάλ του συμπλέκτη χωρίς να ξεκολά το σώμα μας από το κάθισμα και χωρίς να αναγκάζεται ο μηρός μας να πιέζει τον πάγκο του καθίσματος, να μη βρίσκουν οι μηροί μας στο τιμόνι και τα χέρια μας (πάντα και τα δύο!) όταν κρατούν το τιμόνι στη θέση «εννέα και τέταρτο»να σχηματίζουν στους αγκώνες γωνία σχεδόν 90 μοιρών.
Επιπλέον (ανάλογα και με την εργονομία του αυτοκινήτου) φροντίζουμε ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στα βασικά και δευτερεύοντα χειριστήρια, ενώ όσον αφορά την ορατότητα, η ρύθμιση γίνεται δίνοντας προτεραιότητα στην καλύτερη περιφερειακή όραση εκτός αυτοκινήτου και κατόπιν στο πόσο καλά βλέπουμε τα όργανα. Αυτό πλέον γίνεται σχετικά εύκολα καθώς στα περισσότερα μοντέλα τα καθίσματα ρυθμίζονται ως προς το μπρος-πίσω, το πάνω-κάτω και την κλίση της πλάτης. 
Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε είναι:

να καθόμαστε με τα χέρια μακριά από το τιμόνι,

με το ένα χέρι έξω από το παράθυρο

με το ένα χέρι μονίμως στον επιλογέα ταχυτήτων

με ένα μόνο χέρι στο τιμόνι σε θέση «12» , ή

με ένα μόνο χέρι περασμένο μέσα από τη στεφάνη του τιμονιού

- Σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια παίζει η σωστή ρύθμιση των καθρεπτών οπισθοπορείας, που πρέπει να δίνουν στο μάτι του οδηγού λίγο από το αυτοκίνητό του και πολύ από το χώρο που θέλει να ελέγξει
- Στη συνέχεια ρυθμίζουμε το προσκέφαλο, με τρόπο ώστε να σημαδεύει (και όχι κατ’ ανάγκη να ακουμπά), το πίσω μέρος του κεφαλιού μας, προτρέποντας και τους πίσω επιβάτες (αν υπάρχουν) να κάνουν το ίδιο. 
- Αφού τελειώσουμε με όλα αυτά, έρχεται η σειρά της ζώνης ασφαλείας, που πρέπει να φοράμε ακόμα και σε μετακινήσεις λίγων εκατοντάδων μέτρων. Σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα ρύθμισής της καθ’ ύψος, φροντίζουμε ώστε το κάθετο στέλεχός της να περνά από το μέσον της κλείδας μας (μεταξύ αυχένα και ώμου). Όσον αφορά τους –ενδεχομένως- άλλους επιβάτες, ο κανόνας που ισχύει (για την ασφάλεια όλων μας) είναι: πρώτα κάθεται ο οδηγός στη θέση που τον βολεύει και μετά οι υπόλοιποι στο χώρο που απομένει. Κάθε παραχώρηση από μέρους του οδηγού μπορεί να αποβεί μοιραία. Επίσης ποτέ δεν πρέπει ο συνεπιβάτης να κάθεται με την πολυθρόνα του πολύ μπροστά. Αυτό εμποδίζει τον οδηγό να βλέπει δεξιά του και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στις διασταυρώσεις. Eπιπλέον απαραίτητα οι πίσω επιβάτες πρέπει να φορούν τη ζώνη ασφαλείας, γιατί αν μείνουν λυτοί σε περίπτωση σύγκρουσης ακόμη και αν αυτοί σωθούν, θα συνθλίψουν με το βάρος τους όσους κάθονται εμπρός. 

news.gr & DRIVEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου