Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Καύσιμα: Μέτρα για την αγορά & το λαθρεμπόριο





Με στόχο την πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων, την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών στο χώρο της εμπορίας καυσίμων, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν ένα νέο πλαίσιο μέτρων με τέσσερις άξονες:
  1. Αντιμετώπιση της παραβατικότητας με πάταξη του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της εξαπάτησης των καταναλωτών
  2. Απελευθέρωση της αγοράς με άρση των περιορισμών στη μεταφορά και διακίνηση καυσίμων
  3. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και κατάργηση βενζίνης Super (LRP)
  4. Προστασία του καταναλωτή
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης παραδέχτηκε πως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των υψηλών τιμών καυσίμων είναι η φορολογία, την οποία απέδωσε στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι του ΔΝΤ, της Ε.Ε και της ΕΚΤ. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα εντός του 2013, σε περίπτωση που αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία.

Πιο αναλυτικά, το πλαίσιο μέτρων προβλέπει:
1. Αντιμετώπιση της παραβατικότητας
Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά των καυσίμων, της νοθείας και πρακτικών εξαπάτησης όπως οι παράνομες επεμβάσεις στις αντλίες, τα νέα μέτρα προβλέπουν:
  • Εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών και εκροών όγκου σε όλα τα στάδια διακίνησης και η σύνδεσή τους με την ΓΓΠΣ.
  • Ιχνηθέτηση των καυσίμων.
  • Τοποθέτηση GPS σε όλα τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα.

2. Απελευθέρωση της αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού
Σε αυτόν τον τομέα οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την άρση όλων των εμποδίων και δεσμεύσεων που περιόριζαν τη μεταφορά πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Τα ανεξάρτητα πρατήρια θα μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως χωρητικότητας.
  • Για τα ανεξάρτητα πρατήρια καταργείται η προϋπόθεση να διαθέτουν ιδιόκτητο βυτιοφόρο προκειμένου να μπορούν να μισθώνουν ΔΧ βυτιοφόρα.
  • Τα βυτιοφόρα ανεξαρτήτως τονάζ, με το εμπορικό σήμα του μεταφορέα ή του ανεξάρτητου πρατηρίου, αποκτούν πρόσβαση στα διυλιστήρια και τις εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας για μεταφορά καυσίμων, με μόνη προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.
  • Αίρονται οι περιορισμοί στο πλήθος και το τονάζ των βυτιοφόρων που επιτρέπεται να διαθέτουν τα πρατήρια με σήμα εταιριών. Θα μπορούν επίσης, όπως και τα ανεξάρτητα πρατήρια, να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα για να εφοδιάζονται με καύσιμα.
Στο ίδιο πλαίσιο εισάγονται κανόνες διαφάνειας στην τιμολόγηση των καυσίμων, τόσο στο πρώτο στάδιο (από τα διυλιστήρια προς τις εταιρίες) όσο και στο επόμενο (από τις εταιρίες προς τα πρατήρια).

3. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας
Σχετικά με τη νομοθεσία για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων, νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ  θα προβλέπει τη σύσταση μη κερδοσκοπικής Ανώνυμης Εταιρίας (Κεντρικός Φορέας Τήρησης Αποθεμάτων), για την απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου.
Ακόμη, καταργείται η βενζίνη LRP, με στόχο την απελευθέρωση υποδομών (δεξαμενές κλπ.) οι οποίες δεσμεύονται σήμερα για το συγκεκριμένο καύσιμο.

4. Προστασία του καταναλωτή
Έλεγχος στην ποσότητα καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά διασκευασμένο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται με καύσιμα όπως ένα οποιοδήποτε ΙΧ και στη συνέχεια θα ελέγχει αν η ποσότητα που του παραδόθηκε είναι πράγματι αυτή που αναγράφεται  στην αντλία. Η προσπάθεια θα διευρυνθεί με τη χρήση και άλλων αυτοκινήτων. Παράλληλα, θα ενταθούν οι έλεγχοι για τις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.

www.gocar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου